PDF FREE [Kunang Pesisir Morten]


  • Paperback
  • 233
  • Kunang Pesisir Morten
  • Raiha Bahaudin
  • Malay
  • 28 July 2019
  • null

Raiha Bahaudin ´ 6 Read

Kunang Pesisir Morten Free read Ì 6 Usahawan kecil menerokai dunia lukisan Monet juga menjejak pencuri berkaki ghaib Dan tanpa mereka sedari sedikit demi sedikit perkara perkara kecil yang mereka lakukan telah menaut jurang tebing antara dua bang. Tidak dapat tidak setakat bulan Jun di tahun ini ini karya fiksyen terbaik bahasa melayu yg saya pernah baca Jalan cerita yang menakjubkan penceritaan yg bersahaja dan perkembangan karakter yg betul2 menyentuh hati Saya langsung tak sangka betapa padunya mesej cerita ini dengan segala kritikan sosial yg diselitkan dalam pembawakan cerita Dan buku ini begitu kaya dengan naratif adat dan budaya pelbagai bangsa dengan penggunaan nuansa bahasa yg indah Inilah bukti sastera yg berkualiti tinggi Entah kan ianya indie atau tidak saya tak tahu Yg pasti jiika begini kualiti penerbitan indie tabik hormat pada penulis dan penerbit Raiha Bahaudin satu nama yg akan saya tunggu karya beliau seterusnya Menjadi peminat yg setia

characters ↠ PDF, eBook or Kindle ePUB ´ Raiha BahaudinKunang Pesisir Morten

Kunang Pesisir Morten Free read Ì 6 Kampung Morten 1984 Dengan sebatang sungai kotor bukan saja dipenuhi dengan sampah sarap dan ketam lumpur Uca Annulipes Juga telah menjadi garis ghaib pemisah dua komuniti bangsa selama berdekad dekad Sehinggala. KUNANG PESISIR MORTENTulisan Raiha Bahaudin terbitan Nubook 2015Sekitar tahun 2016 apabila menghadiri majlis bual bicara penulisan ramai teman teman menyebut tentang buku ini termasuk teman teman bukan Melayu Terbaca pula reviu Naim Al Kelantani mengatakan buku Asmar Shah terbitan 2016 Sekolah Kehidupan mirip dengan jalan cerita Kunang Pesisir Morten Rasa ghairah hanya tuntas pada 6hb Julai 2018Kalau sudah pernah berdiri di hadapan rumah Melayu di jambatan sungai Melaka dan mendongak melihat laluan monorel bacaan tentang kawasan tersebut di tahun 80an tentulah jadi bertambah teruja Setiap helaian dibaca cermat Raiha punya stail tersendiri melakarkan kisah coming of age dengan baik sekali POV yang dipilih agak pelik aku yang mewakili pencerita tidak menjadi watak utama ianya diserahkan pada Dhiya yang dinamakan sempena nama aktress Indo 70an Widyawati Sudah tentu ianya mengingatkan pembaca pada Eisah dari buku Asmar secara tidak langsung Saya puji penulisan yang berbentuk begini tidak penting diri No self glorifyingSaya gembira Raiha memilih menjadi dungu kanak kanak bila menulis memoir ini frasa frasa bijak Raiha serta merta mengingatkan kamu bahawa POV sudah dewasa sewaktu berceritaNyatanya pengkisahan Raiha mencakupi banyak ruang budaya sosial agama dan kemanusiaan dari mata pandang anak anak berusia 9 tahun Butiran lokasi dijelaskan dengan cermat sekali sehingga pembaca mampu membayangkan kalau tidak pernah kenal Melaka sekalipun Babak babak cemas yang dua tiga di dalamnya sangat menarik Elemen suspen dari dua tiga orang diletakkan dengan bersahaja namun penting Tam Ayah Dhiya Kak Ani bermulut becok Nyonya pembeli antik Keluarga Baba dan Hokkien serta penghias cerita Sherina Begitu juga lakaran peta lama Melaka di tahun 80an SyabasSesekali pembaca akan bertemu dengan kosa kata Indonesia di dalamnya Musim monsoon kebanyakannya menjadi pilihan penulis sebagai latar kisah Tanda aras kematangan Raiha adalah apabila dia berkisah tentang kegagalan memuat popiah basah tempat kedua pertandingan melukis signal Lim pada makanan halal atau tidak Bukan itu sahaja penulis banyak menyelitkan hal hal rungutannya sebagai warga Kampung Morten sekaligus pada pemerintahan negeri Melaka Banyak rungutan yang masuk akal di situ Orang Melaka akan lebih tahu bila membaca frasa Melaka bagaikan bermekap tebal dengan taman temanya yang menenggelamkan sejarah Melaka sendiri Buku ini sebaiknya diterjemahkan ke Bahasa Inggeris agar keindahannya dapat dinikmati orang ramaiSaya ingin menganggap bahawa penulisan ini sangat cermat matang menarik dan penuh isi perasaanMemang sekali imbas Sekolah Kehidupan dan Kunang Pesisiri Morten adalah mirip namun kisah kanak kanak tentulah ianya akan hampir sama Lapisan yang lebih kompleks kehidupan ada dalam tulisan Raiha apabila dia berkisah tenang lokasi setinggan tidak teratur lawan ketam sifat Dhiya sifat orang kampung serta jiran merekaTidak ada yang lain selain dari PUJIAN ikhlas terhadap penulisan ini Terhibur dan berfikir jadinya apabila dibaca TahniahA MUST READ

Summary Kunang Pesisir Morten

Kunang Pesisir Morten Free read Ì 6 H keajaiban berlaku dengan kehadiran seorang budak perempuan sembilan tahun comotnya ya ampun berambut gerbangDhiya; seorang pemikir visual genius bersama sama sahabatnya Adi dan Lim meneroka kota Melaka menjadi. Saya bersyukur Dalam lambakan buku di gerai Dubook dengan lambakan manusia Saya memilih buku ini Walaupun dengan niat cuma untuk mencukupkan 3 buah buku belian kawan Mungkin kerana teringatkan pujian Mutalib Uthman tentang buku ini dalam Facebook nya Karya yang baik Ya Saya suka Patutlah Faisal Tehrani memujinya Kisah anak pemikir visual genius yang dilahirkan di ceruk kampung Kampung Morten Kalaulah saya ditakdirkan menjadi ibu Kalaulah Saya memilih untuk menjadi Ibu Dhiya Yang membiarkan anaknya meneroka dunia dengan cara nya sendiri Tidak merasakan diri sebagai Tuhan untuk menentukan apa seharus nya anak saya jadi bagaimana harus dia bersikap memerap minda dengan ketakutan kita sebagai orang tua Biarkan dia meneroka dunia dengan cara dia Biar dia memilih yang dia suka Biar dia berbuat silap Dan dia belajar dari kesilapan itu Biar di berkeinginan dan berusaha sendiri untuk mencapainya Dan biar dia mahu menjadi sesiapa pun Biar anak itu belajar untuk lebih kenal dunia Ibu Dhiya jauh lebih bijak daripada yang kami sangka dan dia membiarkan Dhiya begitu kerana dia tahu sifat lurus dan menurut tidak akan menyelamatkan Dhiya daripada arus duniaDhiya ada lah anak yang terpinggir Yang tidak dihargai oleh sistem pendidikan negara Menjadikan mereka seakan anak pelik pemalas dan kurang pandai Entah berapa orang yang seperti Dhiya dan Tam Bakat dan kemampuan mereka tidak dihargai hanya kerana mereka tidak mampu tunduk kepada sistem yang bermasalah hari ini Di situ guru ibu kawan yang memahami perlu memainkan peranan Kerana hanya ada dua watak akhirnya Sama ada memilih menjadi Tam atau Dhiya Tapi Tam juga tidak lah seteruk mana Dibandingkan dengan kerajaan yang tanpa berbelas kasihan merodok tanah adat tanpa rasa hormat Ah Kerajaan juga kelihatannya tidaklah sejahat mana Apabila katanya niat untuk melindungi sungai dari terus dicemari Malas memikirkan apa harusnya dibuat kerajaan Mereka tetap berkuasa Dan kita tetap menyokong saja Seakan hidup mati kita mereka lah yang menentukan Cerita ini diadun dengan baik Sedikit sentuhan misteri yang memberi rasa ingin tahu dalam diri pembaca Penulis membawa pembaca kepada satu babak kepada babak lain dengan baik Saya tidak pandai mengulas buku Tapi inilah yang saya rasa Bacalah sendiri Senyum


10 thoughts on “PDF FREE [Kunang Pesisir Morten]

  1. says: Raiha Bahaudin ´ 6 Read PDF FREE [Kunang Pesisir Morten]

    PDF FREE [Kunang Pesisir Morten] Bahasanya sangat puitis Terkejut aku baca Digarap dengan kemas dari awal hingga akhir Pada mulanya aku agak skeptik dengan lenggok yang sangat menarik Kerana; penulis menggunakan ayat ayat dan bahasa yang tinggi bagi 'aku' yang berumur 9 tahun Mana ada budak 9 tahun bercakap sedemikian Aku pun belek belek balik

  2. says: PDF FREE [Kunang Pesisir Morten] Raiha Bahaudin ´ 6 Read

    Raiha Bahaudin ´ 6 Read characters ↠ PDF, eBook or Kindle ePUB ´ Raiha Bahaudin PDF FREE [Kunang Pesisir Morten] Aku jatuh hati dengan buku ni Serius Selepas habis membaca naskah ini aku google siapa penulisnya Aku cuba intai

  3. says: Summary Kunang Pesisir Morten characters ↠ PDF, eBook or Kindle ePUB ´ Raiha Bahaudin Raiha Bahaudin ´ 6 Read

    PDF FREE [Kunang Pesisir Morten] Summary Kunang Pesisir Morten KUNANG PESISIR MORTENTulisan Raiha Bahaudin terbitan Nubook 2015Sekitar tahun 2016 apabila menghadiri majlis bual bicara penulisan ramai teman teman menyebut tentang buku ini termasuk teman teman bukan Melayu Terbaca pula reviu Naim Al Kelantani mengatakan buku Asmar Shah terbitan 2016 Sekolah Kehidupan mirip dengan jalan cerita

  4. says: PDF FREE [Kunang Pesisir Morten]

    Summary Kunang Pesisir Morten PDF FREE [Kunang Pesisir Morten] characters ↠ PDF, eBook or Kindle ePUB ´ Raiha Bahaudin Ah Dah lama aku tak baca buku yang banyak bermain dengan perasaan Ada masa kau senyum ada masa kau ketawa ada masa kau hampir menitiskan air mata Ah itulah buku yang bagus bagiku Buku yang penuh dengan emosi Yang banyak bermain dengan perasaan ini Semua orang kena baca buku ini Wajib

  5. says: PDF FREE [Kunang Pesisir Morten]

    PDF FREE [Kunang Pesisir Morten] characters ↠ PDF, eBook or Kindle ePUB ´ Raiha Bahaudin Sudah beberapa kali buku ini saya tunda pembacaannya Dan ternyata penundaan itu tidak saya sesali kerana saya ke

  6. says: PDF FREE [Kunang Pesisir Morten] characters ↠ PDF, eBook or Kindle ePUB ´ Raiha Bahaudin Summary Kunang Pesisir Morten

    PDF FREE [Kunang Pesisir Morten] Saya bersyukur Dalam lambakan buku di gerai Dubook dengan lambakan manusia Saya memilih buku ini Walaupun dengan niat cuma untuk mencukupkan 3 buah buku belian kawan Mungkin kerana teringatkan pujian Mutalib Uthman tentang buku ini

  7. says: PDF FREE [Kunang Pesisir Morten]

    characters ↠ PDF, eBook or Kindle ePUB ´ Raiha Bahaudin Raiha Bahaudin ´ 6 Read Summary Kunang Pesisir Morten Kesedaran yang luar biasa lepas aku baca buku niBetapa pemuda pemudi kita seharunya menjadikan Al Jahiz sebagai contoh terbaikKeburukan wajah dan kemiskinan hidup hanya dapat diubah melalui ketinggian ilmubukannya melalui

  8. says: PDF FREE [Kunang Pesisir Morten]

    characters ↠ PDF, eBook or Kindle ePUB ´ Raiha Bahaudin Raiha Bahaudin ´ 6 Read Summary Kunang Pesisir Morten Tidak dapat tidak setakat bulan Jun di tahun ini ini karya fiksyen terbaik bahasa melayu yg saya pernah baca Jalan cerita yang menakjubkan penceritaan yg bersahaja dan perkembangan karakter yg betul2 menyentuh hati Saya lang

  9. says: PDF FREE [Kunang Pesisir Morten] Raiha Bahaudin ´ 6 Read characters ↠ PDF, eBook or Kindle ePUB ´ Raiha Bahaudin

    PDF FREE [Kunang Pesisir Morten] characters ↠ PDF, eBook or Kindle ePUB ´ Raiha Bahaudin Summary Kunang Pesisir Morten Awalnya aku rasa cerita bergerak perlahan Yang menjadi daya penarik ialah Dhiya Aku hanya berasa curious terhadap apa yang luar biasa pada Dhiya Sehinggalah sampai di bahagian klimaks memang tak putus baca sampai habis Kini aku terasa kesal tak baca buku ini lebih awal Terima kasih Dhiya yang membuka mata hati ini

  10. says: PDF FREE [Kunang Pesisir Morten]

    PDF FREE [Kunang Pesisir Morten] Saya ada harapan tinggi apabila membaca buku ini disebabkan popularitinya Itu silap saya Kerana apabila kita terlalu berharap dan meletakkan sesuatu pada tanda aras tertentu kita akan mudah kecewa apabila ia tidak mencapai tahap yang kita sasarkan Saya rasa punca utama buku ini tidak memikat hati seperti yang diharapkan ialah kerana saya telah membaca Sekolah Bernama Kehidupan karya Asmar Shah beberapa bulan yang lalu P

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *